תאונת דרכים שהיא תאונת עבודה

תאונת דרכים היא אירוע טראומטי ומפחיד שעלול לגרום לנזקים פיזיים, נפשיים וכלכליים.
אולם כאשר תאונת הדרכים מתרחשת במהלך העבודה או בדרך אליה, מדובר בסיטואציה ייחודית שדורשת התייחסות מיוחדת. במאמר זה נסביר מהי בדיוק תאונת דרכים שנחשבת תאונת עבודה, נפרט את הזכויות המגיעות לנפגעים במסגרת תאונת דרכים שהיא תאונת עבודה ונדריך כיצד לפעול נכון על מנת לממש את אותן זכויות.

 

מהי תאונת דרכים שהיא תאונת עבודה מבחינת חוק הביטוח הלאומי?

על פי חוק הביטוח הלאומי, תאונת דרכים תיחשב כתאונת עבודה בשני מקרים עיקריים:

  • כאשר התאונה התרחשה תוך כדי העבודה ועקב העבודה. למשל, נהג משאית שנפגע בתאונה בזמן שביצע משלוח עבור המעסיק שלו, או שליח אופניים שהחליק ונפצע בדרכו ללקוח.
  • כאשר התאונה התרחשה בדרך אל מקום העבודה או בחזרה ממנה. דוגמאות לכך הן תאונה בזמן נסיעה באוטובוס מהבית למשרד, או תאונה בזמן הליכה רגלית מהעבודה לתחנת האוטובוס בדרך חזרה הביתה.

מנגד, תאונת דרכים לא תוכר כתאונת עבודה אם היא התרחשה תוך כדי סטייה משמעותית מהמסלול הרגיל בדרך לעבודה או ממנה. כלומר, אם העובד עצר בדרך לסידורים פרטיים כמו קניות בסופרמרקט או ביקור אצל חברים, אזי תאונה שתתרחש במעמד זה לא תיחשב כתאונת עבודה.

למידע נוסף כנסו למאמר: תאונת דרכים ותאונת עבודה – הבדלים וזכויות

מהן הזכויות המגיעות לאדם שנפגע במסגרת תאונת דרכים שהיא תאונת עבודה?

כאשר מדובר בתאונת דרכים שמוכרת גם כתאונת עבודה, לנפגע עומדות שתי זכויות עיקריות – האחת מול המוסד לביטוח לאומי, והשנייה מול חברת הביטוח של הרכב.

הזכויות מול המוסד לביטוח לאומי

במסגרת הביטוח הלאומי, נפגע בתאונת עבודה זכאי לקבל:

  1. דמי פגיעה – תשלום חודשי לתקופה מוגבלת של עד 3 חודשים, אשר נועד לפצות את הנפגע על אובדן ההכנסה שלו בתקופת הריפוי והשיקום.
  2. גמלת נכות מעבודה – אם כתוצאה מהתאונה נותרה לנפגע נכות תמידית או ארוכת מועד, אשר חורגת מעבר לתקופת זכאותו לדמי פגיעה, הוא עשוי להיות זכאי לגמלה חודשית בגין אותה נכות, ככל שייבחר להגיש תביעה להכרה באחוזי נכות מעבודה לשם קבלת קצבת נכות מעבודה מטעם המוסד לביטוח לאומי.
  3. שיקום מקצועי – אם הנפגע אינו מסוגל לשוב לעבודתו הקודמת עקב הפגיעה, הוא זכאי לקבל הכשרה מקצועית שתסייע לו להשתלב מחדש בעולם העבודה.

בסופו של דבר, הזכויות המרכזיות שמוענקות מהמוסד לביטוח לאומי לנפגעי תאונות דרכים שהן גם תאונות עבודה הן דמי פגיעה, גמלת נכות מעבודה וסיוע בשיקום מקצועי. שילובן של זכויות אלו נועד להבטיח רשת ביטחון כלכלית ותעסוקתית לעובד שנפגע ולאפשר לו להתאושש ולחזור לחיים תקינים.

הזכויות מול חברת הביטוח

החוק בארץ מחייב כל בעל רכב מנועי לבטח את רכבו בביטוח חובה למטרת כיסוי מפני נזקי גוף בתאונות דרכים. בהתאם לכך, חברת הביטוח של הרכב המעורב בתאונה חייבת לפצות את הנפגע על הנזקים הפיזיים ו/או הנפשיים שנגרמו לו, וזאת מכוחו של חוק הפיצויים לנפגעי תאונות הדרכים בישראל (חוק הפלת"ד):

  1. הוצאות רפואיות – כולל טיפולים, אשפוזים, ניתוחים, תרופות וכדומה.
  2. הפסדי השתכרות – פיצוי על אובדן או ירידה בהכנסה בזמן הריפוי והשיקום לאחר התאונה.
  3. כאב וסבל – פיצוי כספי עבור הסבל הפיזי והנפשי שנגרם כתוצאה מהתאונה.

כלומר, חברת הביטוח של הרכב המעורב בתאונה מחויבת לשאת במגוון רחב של הוצאות, החל מעלויות רפואיות דרך אובדן השתכרות ועד פיצוי על נזקים לא ממוניים כמו כאב וסבל. ההיגיון העומד בבסיס פיצוי מקיף זה הוא עקרון השבת המצב לקדמותו – המטרה היא להעמיד את הנפגע, ככל הניתן, במקום שבו היה אלמלא התאונה.

כאשר מדובר בתאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה אפוא, לנפגע עומדות זכויות חשובות הן מול המוסד לביטוח לאומי והן מול חברת הביטוח. חשוב להכיר את מכלול הזכויות ולפעול בצורה נכונה כדי לממש אותן במלואן.

 

איך פועלים נכון כדי לממש את הזכויות לאחר תאונת דרכים שהיא תאונת עבודה?

כדי לקבל את הפיצויים ושאר הזכויות המגיעות על פי חוק, חשוב לפעול נכון מהרגע הראשון שלאחר התאונה:

  • עצרו והזעיקו עזרה רפואית במידת הצורך. בריאותכם קודמת לכל.
  • רשמו פרטים של המעורבים האחרים בתאונה ושל עדים פוטנציאליים.
  • צלמו ותעדו את זירת התאונה, את הנזקים לרכב ואת הפציעות הגופניות.
  • דווחו על התאונה למעסיק שלכם ולמוסד לביטוח הלאומי.
  • שימרו את כל המסמכים הקשורים כמו דוחות משטרה, חשבוניות רפואיות וכדומה.
  • פנו בהקדם לעורך דין מנוסה בתחום, שידריך אתכם לאורך כל ההליך.

עורך דין נזיקין הבקיא בטיפול בתאונות דרכים ועבודה ילווה אתכם מרגע התאונה ועד קבלת הפיצויים המגיעים לכם. הוא ידאג להגיש את כל הטפסים הנדרשים במועד, ייצג אתכם מול הביטוח הלאומי וחברת הביטוח, יסייע באיסוף הראיות וינהל עבורכם מו"מ להשגת התוצאה המיטבית.

 

לסיכום

תאונת דרכים שהיא תאונת עבודה היא מצב ייחודי המקנה לנפגע זכויות נוספות מעבר לתאונת דרכים רגילה. עם זאת, כדי לממש באופן מלא את אותן זכויות יש לפעול בצורה נכונה ושיטתית ולהיעזר בסיוע משפטי מקצועי. עו"ד אלעד דנוך מביא עמו ניסיון עשיר וידע נרחב בתחום תאונות הדרכים והעבודה. צוות המשרד מטפל בכל מקרה ברגישות ובמסירות תוך הקפדה על יחס אישי ושירות מקצה לקצה. אם עברתם תאונת דרכים במהלך העבודה או בדרך אליה, אנו כאן כדי להושיט לכם יד ולעמוד לצדכם ברגעים הקשים. אל תתמודדו לבד – התקשרו עוד היום וקבלו את הליווי הטוב ביותר שיש.

כן, תאונת דרכים יכולה להיחשב כתאונת עבודה גם כשמדובר ברכב בודד ואין רכבים נוספים שהיו מעורבים בה. לדוגמא, אם רכב החליק על כתם שמן בכביש בעת נסיעה ללקוח, נהג אופנוע שהחליק בדרכו הביתה מהמשרד וכדומה. הקריטריון העיקרי הוא שהתאונה התרחשה תוך כדי או עקב העבודה, או בדרך אל מקום העבודה וממנו – בלי קשר למספר המעורבים בתאונה.

נפגע בתאונת דרכים שהיא תאונת עבודה זכאי לפיצויים ולזכויות בדיוק באותו האופן, בין אם הוא עובד שכיר ובין אם הוא עצמאי. כעצמאי הנפגע צריך למלא טפסים ייעודיים עבור עובדים עצמאיים, אבל מעבר לכך ההליך זהה. יש להדגיש שגם עצמאי צריך להקפיד לדווח על התאונה למוסד לביטוח לאומי ולשמור את כל המסמכים הרלוונטיים, בדיוק כמו עובד שכיר.

ככלל מומלץ להגיש קודם כל תביעה למוסד לביטוח לאומי, ורק לאחר מכן לפנות לחברת הביטוח עם התוצאות. הסיבה היא שקביעת המל"ל מחייבת גם את חברת הביטוח. כלומר אם הנפגע יפנה קודם לחברת הביטוח, עדיין יהיה עליו לעבור בדיקה חוזרת אצל המל"ל. בכל מקרה תפקידו של עורך הדין הוא לתכנן את צעדיכם האסטרטגיים בצורה הנכונה ביותר עבורכם.

מבחינת הזכויות והפיצויים המגיעים לנפגע, אין זה משנה למי שייך הרכב הפוגע. במקרה שמעורב רכב חברה (למשל אם נפגעתם מרכב עבודה אחר), יש לדווח ולהגיש את התביעה לחברת הביטוח של אותו הרכב, בדיוק כמו בתאונת דרכים רגילה. אם היה מעורב רק רכב אחד השייך לחברה שלכם (למשל החלקתם ברכב החברה), המצב מעט מורכב יותר מבחינת הדיווח לביטוח אבל זה לא אמור להשפיע על הזכויות שלכם כנפגעים בתאונת הדרכים.

עוד באותו נושא

תביעות ייצוגיות

תביעות ייצוגיות הן כלי משפטי חשוב ורב השפעה במערכת המשפט הישראלית. הן מאפשרות לקבוצה גדולה של אנשים, שנפגעו באופן דומה, לתבוע יחד כקבוצה אחת. מטרתן העיקרית היא להגן על זכויות

קרא עוד »

חוק תובענות ייצוגיות

בעולם המודרני, בו תאגידים וגופים מסחריים גדולים מחזיקים בכוח רב, נוצר צורך להגן על זכויותיהם של האזרחים מול אותם גופים. חוק תובענות ייצוגיות, שנכנס לתוקף בשנת 2006, נועד לספק מענה

קרא עוד »

תביעות ביטוח לאומי תאונת עבודה

פציעה בעבודה היא חוויה קשה ומלחיצה שיכולה להותיר אתכם מבולבלים ומתוסכלים. אולם, חשוב לזכור שאתם לא לבד. החוק בישראל מעניק לעובדים שנפגעו בתאונת עבודה זכויות נרחבות, כולל פיצוי כספי ושירותים

קרא עוד »
אין יותר מאמרים